Anns agenda
30 juni 2007
"It is the best of times, or it is the worst of times"
29 juni 2007
Utsikt från Kafé Slavia
Das Lied von der Moldau
Am Grunde der Moldau wandern die Steine.
Es liegen drei Kaiser begraben in Prag.
Das Grosse bleibt gross nicht und klein nicht das Kleine.
Die Nacht hat zwölf Stunden, dann kommt schon der Tag.
Es wächseln die Zeiten. Die riesigen Pläne
Der Mächtigen kommen am Ende zum Halt.
Und geh´n sie einher auch wie blutige Hähne
Es wächseln die Zeiten, da hilft kein´Gewalt.
Am Grunde der Moldau wandern die Steine.
Es liegen drei Kaiser begraben in Prag.
Das Grosse bleibt gross nicht und klein nicht das Kleine.
Die Nacht hat zwölf Stunden, dann kommt schon der Tag
Prag-foton
Att vara eller inte vara
Konserten vi bevistade var sagolik, aldrig hört så samspelta musiker som i den tjeckiska filharmonin-dessutom, inte hade jag fattat att det fanns humoristiska inslag i Carmina Burana:-)
T ex "ode" från en döende stekt svan...Ni vet, oftast är det ju det där ohyggliga dramatiska inledande temat man får höra.
Hann även sticka in näsan på ett bibliotek, märkligt tråkigt i sin utstrålning trots fin arkitektur och ett skojigt boktorn. (Bild kommer.) Datorerna såg fräscha ut, många var kopplade till särskilda databaser, studierum fanns, och biblioteket som helhet var välbesökt. Frågan om bibliotekets vara eller icke vara kändes inte så relevant, samma känsla fick jag i Riga. Varför hamnar VI där, i den diskussionen? Är det en konsekvens av välstånd och av att man tar tekniska landvinningar och demokrati för givna? Hårdare konkurrens?
I Riga pågår fö också en insamling till ett nytt nationalbibliotek,"Castle of Light". Biblioteken i Lettland har tillika fått pengar från Bill and Melinda Gates foundation som stöd för att kunna installera publika datorer på biblioteken.
Roligt att läsa Ingrid Elams artikel om Valfrid Palmgren i DN häromdagen, även jag äger ett exemplar av den lilla skriften "Biblioteket- en ljushärd". Läs den!
22 juni 2007
Prag-hälsning
I forrgar spanade vi in Tjeckiens nuvarande president, Vaclav Klaus, helt otippat pa en servering i Letna-parken. Livvakterna stod som spon i backen. Forra aret bevistade vi samma konsert som presidenten, vi hade av misstag satt oss pa platser som reserverats for honom och hans gaster...da sag vi inte skzmten av nagra vakter. Efter att ha last pa lite framgar det att han i alla fall ar en drivande kraft bakom Tjeckiens intag i marknadsekonomi och EU.
Nu vantar lunch pa Bagaren, dar Svejk ska ha svingat en och annan-eller var det Hasek sjalv..
16 juni 2007
Sommartips
Eftersom jag snart än en gång reser hit för en längre sejour, besinnar jag mitt ansvar och sammanställer en lista med sommartips!
Min läslista:
Maria-Pia Boëthius: Mediatan
Ian McEwan: Främlingars tröst
Claude Simon: Jardin des plantes
Anders Paulrud: Som vi älskade varandra
Margareta Ekström: Olga om Olga
Roddy Doyle: Kvinnan som gick in i dörrar
Martina Lowden: Allt
Klara texter (red. Jenny Westerström)
Anne Wiazemsky: Lovsånger till kärleken
Astrid Flemberg-Alcala: Anteckningar från en stad vid havet
Samtliga lånade på ett folkbibliotek nära mig:-)
Min länklista:
Open Culture
Podblog
Feber
StumbleUpon
Musicovery
Songbird
Sommargåta:
"I hjärtat av varje bruksort finns ett ruvande åskmoln, något titaniskt, ur vilken blixtarna slår."
Vem skrev detta?
Biblioteksstyrelsen visar musklerna
"Workshop
Den 18. juni 2007 afholdes en workshop om anvendelse af sociale teknologier med deltagelse af det biblioteksfaglige udvalg om bibliotek.dk, indbudte biblioteksrepræsentanter og teknikere fra systemleverandører. Formålet er at drøfte, hvilke 2.0 tiltag der er relevante og i forlængelse heraf at få et overblik over, hvilke idéer der kunne gøre nytte på bibliotek.dk (som ikke er på udviklingsplan 2007).""Blogs
Det er besluttet at igangsætte to blogs på bibliotek.dk:
- En blog til slutbrugere, hvor formålet er, at brugerne får en mere direkte og moderne måde at kommunikere med os (DBC og Biblioteksstyrelsen) og med hinanden på. ---
- En blog til bibliotekspersonale, hvor formålet dels er det samme som bibliotek.dk-info bruges til i dag, og dels at fungere som debatforum mellem biblioteksfolk om bibliotek.dk-anliggender.
---
-Det er besluttet at etablere disse to blogs fra omkring 1. juli 2007 og foreløbig året ud med en evaluering i oktober/november."
Samarbejdet vil omfatte to hovedaktiviteter: I LibraryThing bliver bibliotek.dk en valgbar database, og der kommer links fra poster i bibliotek.dk til samme post i LibraryThing."
Peter Alsbjer satte mig på spåret via detta inlägg på sin blogg [Omv]/LiteIT.
14 juni 2007
Teknologi som lägereld
Ten Graces for New Librarians
Ten Graces for New Librarians
Här är hennes egen hemsida
11th Annual Webby Awards
"The Webby Awards is the leading international award honoring excellence on the Internet. Established in 1996 during the Web's infancy, the Webbys are presented by The International Academy of Digital Arts and Sciences, a 550-member body of leading Web experts, business figures, luminaries, visionaries and creative celebrities."
Inklippt från:
http://www.webbyawards.com/about/Här hittar du både vinnarna och de nominerade!
Som helhet en intressant lista över sajter inom det mesta. Det finns två vinnarkategorier-Webby Award Winner och People´s Voice Winner - som naturligtvis är mycket intressanta att jämföra.
Enda biblioteket jag hittar är Library of Congress ( nominerat i kategorin "Government").
Bland svenska segrare: IKEA Dream Kitchens (Best Navigation Structure) och Volvo (Best Automotive).
PS
I ämnet musik blev fö last fm - som jag tidigare puffat för - Webby Award Winner och People´s Voice Winner .
10 juni 2007
Har du hört talas om IT-LIT-projektet ?
Fortfarande inspirerad av artikeln om litteraturbloggande klipper jag in följande från
Uppsala universitets webbplats, Litteraturvetenskapliga institutionen, avdelningen för litteratursociologi:
"Projektet "IT, berättandet och det litterära systemet" (ITLIT) bedrivs vid Avdelningen för litteratursociologi (Uppsala universitet) sedan den 1 januari 1999. Projektet är femårigt och finansieras av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.
Huvudsyftet med projektet är att studera datoriseringens betydelse för den litterära kulturen. Projektet har karaktär av grundforskning genom att det strävar till att föreslå nya modeller för att beskriva litteraturens plats och verkningsmedel i en digitaliserad värld, men det innehåller också en rad analyser av inslag i bokbranschen och av litterära verk. Genom studier av litteraturens yttre villkor, författares fantasivärldar och olika metoder för berättande i olika medier syftar projektet till att fördjupa kunskapen om skönlitteraturens historia och framtid."
Noterar att sidan är uppdaterad i maj 2005...Någon som är uppdaterad här?
Uppdatering:
Du hittar naturligtvis forskningsresultaten under publicerat.
Litteraturbloggar - flipp eller flopp?
I korthet behandlar artikeln rädslan för att bokbloggare på nätet tar över den litterära kritiken.
I USA har tex LA Times skurit ned på bokrecensioner, Atlanta Journal Constitution har dragit in sin bokredaktörstjänst. Även i Sverige har bokbloggarna blivit mer aktiva.
Petra Söderlund, docent i litteraturvetenskap i Uppsala, har granskat litteraturforumen på internet för några år sedan, och tyckte då att de var på en väldigt elementär nivå.
Malte Persson, författare och litteraturkritiker, bloggar även på den " litterata webbloggen " Errata. Han säger i artikeln:" Den traditionella kritiken leder oftast inte till något samtal... Bloggar kan vara ett forum för den fortsatta diskussion som förr i tiden fördes via exempelvis brev eller litterära salonger. "
Annina Rabe, frilansskribent och kritiker i bla SvD, som själv har bloggen Shampoo Rising, konstaterar i artikeln att talet bokbloggar ökar men att kvaliteten fortfarande varierar. Annina Rabe framhåller Martina Lowdens O-tidskrift som hon menar är ambitiös och även kommenterar kulturlivet på ett roligt sätt.
Både Annina Rabe och Malte Persson har svårt att se bloggarna som ett hot mot den traditionella kritiken. Annina Rabe säger bla: " Tyckandet på nätet kan ha en viktig funktion som läsinspiration ".
Anne-Mari Skarp, vd på Piratförlaget är entusiastisk inför utvecklingen läser jag vidare, och hon nämner särskilt Bokhora som startade för ett år sedan. De får t ex recensionsböcker av Piratförlaget och även av andra förlag.
Ja, vad tycker ni alla ambitiösa bibliotekarier som driver litteraturbloggar? Tycker ni att ni på något sätt konkurrerar ut den traditionella litteraturkritiken?
Min egen reflektion är att jag inte hittar en enda hänvisning till de litteraturbloggar som drivs av bibliotekarier, yrkesgruppen som sådan nämns inte i artikeln överhuvudtaget. Jag tror knappast att det beror på bristande insikt i att bibliotekarier bloggar. Vad tror du som läser detta?
Annina Rabe får sista ordet i artikeln:
" En del upplever det nog som skrämmande att alla nu får delta i det litterära samtalet. "
Ja, det är synd om alla sensibla kulturmänniskor som blir störda i sina litterära samtal... Själv är jag lättad över att Annina Rabe inte hör till dem, vilket jag inte hade väntat mig heller efter att ha lyssnat till henne på Solna bibliotek i samband med en träff för det litterära nätverket för skönlitteratur :-)
Bloggar som nämns i artikeln:
Errata
Shampoo Rising
Bokhora
O-tidskrift
PS:
Apropå Bokhora, se också Bookslut
09 juni 2007
Bilder från Danmark
05 juni 2007
Riga...och lite Jurmala maj-juni 2007
04 juni 2007
Sony Reader
Uppdatering: Peter Giger skriver i senare kommentar att den tyvärr ännu inte går att beställa från Europa som han först trodde, men i en läsarkommentar får vi tipset att den går att beställa via ebay.
Läs mera om Sony Reader.
Läs ännu mera här!
Det börjar i alla fall klia i mina fingrar - tänker också på hur jag på en kursdag hörde en deltagare berätta om hur stort utbyte hon haft av e-böcker via handdator under en lång vistelse i Kina - EN handdator med läsvärt innehåll, lätt att forsla under resans gång i stället för att kånka runt fysiska böcker...