Anns agenda
21 december 2006
Lästips i Jul
Bodil Malmsten:
Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Bodil Malmsten goes bloggroman! Den är skriven i en lätt ton, med mycket allvar bakom. Passar:mamma, pappa, syster och bror.Kan även garanterat tina upp det vresigaste hjärta:-) Vill man , kan man också köpa en underbar anteckningsbok som gavs ut i samband med boken.
Peter Glas:
Livets mening är en hägring
En lättläst och framför allt väldigt rolig bok om denna eviga fråga. Får du svar? Läs boken! Passar: alla som någon gång funderat livets mening.
Jacqueline Winspear:
Maisie Dobbs
Ingen jul utan en deckare...Men "Maisie Dobbs" handlar om så mycket mer: att som ensam fattig ung kvinna slå sig fram i ett gediget klass-samhälle, att mot alla odds hitta en kärlek baserad på djupaste förståelse, att överleva första världskrigets fasor med förståndet i behåll. Den inger hopp och mod! Passar: den som någon gång kämpat i motvind.
14 december 2006
Spaning
Idag har vi genom jobbet spanat på EU. Man lommar iväg till jobbet, lite trött i vintermörkret och funderar över julstämingen som ännu inte infunnit sig. Gävle-Bocken står där och begrundar morgonstressen. EU är väl inte det som ligger främst i medvetandet.
Vi dricker kaffe, pratar och våra föreläsare börjar. Det blir en bra och informativ föreläsning och plötsligt väcks slumrande EU-kunskaper till liv. Vi som sitter i konferensrummet befinner oss plötsligt ute i Europa. Funderingen kommer: Hur i all världen skall vi kunna hålla koll på vad som händer ute? Jag tycker att EU är svårt, intressant men svårt! Tror att de flesta tycker som jag men samtidigt är det viktigt att informera sig. Hur får man kommande generationer att intressera sig för hur samhället är uppbyggt? EU-intresset hos ungdomar är väl inte på topp.
Håhåjaja..det blir väl åldrandets uppgift.
Tinne
12 december 2006
Blogguppsats
10 december 2006
09 december 2006
Library thing
Så här ser min lilla bokhylla ut.
Med hjälp av detta lilla gratisverktyg (basversionen är gratis i alla fall) kan du lägga ut din boksamling på webben, hitta likasinnade, få rekommendationer OCH "o-rekommendationer"
("un-recommendations" väldigt kul!) gå med i diskussionsgrupper mm. Prova!
05 december 2006
01 december 2006
Skriv önskelista på jobbet!
"Att lyfta blicken och bryta mönster - Metoder för biblioteksutveckling" som gick av stapeln på Kulturhuset i Stockholm igår. Det var en välbesökt konferens med i runda tal ett hundratal deltagare.
Andemeningen med Doris Dahlins uppmaning som jag alltså citerar i rubriken var att för att få igenom dina önskemål på arbetsplatsen, måste du tala om vad du vill, vill du få rätt julklappar-skriv rätt önskelista mao.
Hon talade under en timmas tid på temat "Ordens betydelse", ett anförande som var det som gav mig mest (förutom det faktum att samtliga deltagare fick varsitt exemplar av boken "Att lyfta blicken och bryta mönster", Btj Förlag 2006 - har ni inte läst den, så gör det ögonblickligen!). Huvudtesen var att vi när vi använder samtalet som verktyg måste kunna se skillnaden mellan när vi verkligen samtalar och möts eller när vi bara samtalar "för att fly". Idag förs det för lite viktiga samtal. Vi måste våga ställa viktiga, lite provokativa frågor och följa upp. När vi gör en förändring, vad är det för vits med den? Är det en förändring som gör att vi utför något på ett bättre sätt? Vi behöver våga och vilja förändring, men se upp för snabba lösningar.
När du möter någon i ett samtal, hur kan du minska det "filter" som oundvikligen finns mellan er? Ja, kanske tala om filtret (=stress, oro, trötthet osv) så "spricker trollet".
Det finns också "isberg"= saker som påverkar oss som vi inte visar upp direkt för vem som helst. För att bli trygg med isberget behöver du känna dig bekräftad och lyssnad på.
Doris Dahlin förespråkar en lösningsinriktad kommunikation: Våga se problemen när de finns, titta på verkligheten som den är, men sluta älta = det befäster bara problemen.
Känn hopp till att det går att förändra, samarbeta för att få något mer positivt än det du/ni haft hittills , följ upp och utvärdera.
Varning för isberg, kristallkulor, filter och brist på fördjupning utfärdades.Vi fick också med oss en rannsakningsfråga: Gör vi det vi får lön för att göra?
PS: "När jag dricker te så dricker jag te"(kinesiskt ordspråk), dvs var närvarande ...
24 november 2006
9 miljarder euro...
EU vill investera över 9 miljarder euro i forskning om informations- och kommunikationsteknik!
Pressmeddelande från Bryssel
Artikel i Elektroniktidningen
Idéer, anyone?
Klart!
Idag arrangerades det här i Gävle ett seminarium om EU:s nya kulturprogram, och i det sammanhanget lyssnade jag bl a på Ulf Hölke, en konsulentkollega från Länsbibliotek Västmanland som berättade om ett EU-finansierat projekt med namnet "Game Over-ungdomar skriver egna historier med hjälp av ny teknik". Ungdomar från Sverige, Polen och Italien ingick. Vad som slog mig var att av projekt uppstår även oväntade sidovinster, i det här fallet fick t ex en av ungdomarna mycket omtyckt medarbetare ( en illustratör som engagerats i projektet)möjlighet att även komma till Sverige och arbeta, för att inte tala om de möten som skedde mellan ungdomarna.Om deras fortsatta kontakt kan vi ju bara spekulera, med tanke på vilka kommunikationskanaler som står till buds idag - där MSN bara är förnamnet.
Här plattfomen som skapades! På Västerås biblioteks hemsida hittar jag också en blogg, som förefaller vara en utlöpare....
Oundvikligen tänker man ju på sådant som Youtube, Jumpcut etc som står till buds för ungdomarna utanför bibliotekssfären. Hur kan vi konkurrera/profilera oss från bibliotekshåll?
22 november 2006
Gävle -Växjö - Hudiksvall - Gävle
I måndags tog jag tåg ner till Växjö, för en tisdagsträff med IT-konsulenter från hela landet.
Förutom intressant information, fick vi en bra visning av Växjös förnämliga stadsbibliotek.Själva byggnaden består av två delar:en äldre, invigd 1965 och en nyare, invigd 2003.Helhetsintrycket var att biblioteket var mycket ljust och välkomnande på alla sätt.Det första som mötte dig var ett trevligt café, och på övervåningen fanns det tom en öppen spis...
Belysningen kändes behaglig, rummen var väl upplysta utan att det kändes kallt och sterilt -mycket viktigt på ett bibliotek. En trappa ner låg bla släktforskning och stadsarkiv. Helhetsintrycket: inbjudande och tillgängligt. Ett bibliotek man gärna återvänder till!
Idag ska det första av två seminarier i Kulturnätets regi gå av stapeln. I Hudiksvall äger det rum på Stadshotellet, i Gävle i morgon befinner vi oss på Park Inn.
Jag ska visa smakprov på nättjänster och infosök och visa hur man bloggar, Omar Gonzalez ska framträda med sång och musik.Väl mött!
18 november 2006
"Social bookmarking"
Prova del.icio.us
Här är mina, inte så många ännu.
Man kan också lägga en rss-feed till sina bokmärken...
Kraftfält del 2
Second Life + Moodle = sant :-)
Uppdatering 2006-11-26
Biblioteksgrupper i Second Life
17 november 2006
Kraftfält
kanske någon undrar var jag hållit hus?
Undertecknad har varit tillbringat två dagar i Uppsala på "Kraftfält 2006 -konferens om flexibel högre utbildning".
Årets teman:
· Breddad rekrytering från antagning till kursbevis
· Lärcentra som vägledare och förmedlare
· Kommunikationsmedia med inriktning på pedagogik och funktion
· Samverkan mellan högskole- och folkbibliotek
Åke Nygren (Kista bibliotek) höll en uppskattad presentation på temat "Studiebibliotekarien och pedagogiken" . Det finns önskemål om att bjuda hit honom.
Själv blev jag fascinerad av bl a Stefan Bedin, Living Lab Västervik som talade om ”Nya lärstrukturer” Living labs sajt och av Johnny Widén, Luleå tekniska universitet som talade om ”Best Practise – nätbaserade möten, då vi testade Marratech, ett webbaserat konferenssystem som inkluderar möjligheten att ses och samtala i realtid och skriva/navigera i ett gemensamt "skrivbord", oberoende av rum. Här finns en Oerhörd potential, inte minst för distansstuderande.
Under seminariet var vi var uppkopplade mot Högskolan i Kalmar, där David Richardson undervisar i engelska.Han berättade bl a att antalet sökande på distans var mångdubbelt högre jfrt med campuskurser.Vi fick också möjlighet att ställa frågor till David och tekniken fungerade alldeles utmärkt.
Thomas Fritz, Umeå Universitet avslutade med ett föredrag betitlat "Homo Zappiens - konsekvenser för högre utbildning?" och inledde med att dödförklara homo zappiens…inte en dag för tidigt, anser jag.Han ville i stället mynta begreppet homo sophiens, alltså slå ett slag för den visa människan som kan fatta omdömesgilla beslut.Vem vill inte räknas dit?:-)
Thomas Fritz är kanske mest känd för Krypin på Lunarstorm - en plats för lärande!
08 november 2006
Söderhamn x 2
och tänker att 40 miljarder webbsidor (eller hur många det nu var...) kan man ju inte lära sig behärska på två kursdagar!
Hade samtal med journalist från Gefle Dagblad idag angående just bloggande. Hon hade sett mina bloggar på Sandvikens folkbibliotek, och ville nu att jag skulle blogga lite trevligheter utifrån det perspektivet - alltså från verksamheten på ett folkbibliotek -under Nordisk biblioteksvecka.
Nu passade det inte så bra längre när jag förklarade var jag sitter idag, så jag rekommenderade två fd kollegor från folkbiblioteket i stället.Ev. "får" jag blogga under v. 49 i stället, då jag bl a frestade med att jag skulle bevista Augustgalan i Berwaldhallen.Vad gör man inte för att få sina 15 minuter i rampljuset;-)...
01 november 2006
Gävle 2006-11-01
Min plan vara att åka in till Stockholms stadsbibliotek för att lyssna på Katarina Kristoffersson,
bibliotekarie i Åmål och årets Bengt Hjelmqvist-pristagare. Hon skulle tala (och talar säkert i denna stund) om omvärldsbevakning. Hon har under tre år arbetat med projektet Omvärldsbevakning på Länsbiblioteket i Värmland.
Nu blev det ingen resa för min del, väl framme på Gävle Central möttes vi resenärer av beskedet att all tågtrafik var inställd.Tidigast kl 12 skulle tåg börja rulla igen.
Återigen en tankeställare om vår sårbarhet. Nu sitter jag på min vanliga arbetsplats och knappar på tangenterna, allt fungerar, men det känns som att mycket hänger på en skör tråd. I flera delar av länet har man haft (och har kanske fortfarande) elavbrott.
Klimatförändringar aviseras, kanske inte vi men väl våra barn får känna av konsekvenserna av att vi förbrukat ändliga resureser.
Visst kan vi från vår vinkel av världen - biblioteksvinkeln tänker jag på - bedriva omvärldsbevakning i dessa angelägna frågor!
27 oktober 2006
Kunskapspriset till Malmö stadsbibliotek
Klippt från Kunskapskanalens webbplats (motivering):
"Malmö stadsbibliotek för innovativ, omfattande och framgångsrik biblioteks-verksamhet som når långt utöver det som man kan förvänta sig. Till verksamheten hör ungdomsguider, vilket innebär gymnasister med multietnisk bakgrund som anställts för att få fler att besöka biblioteket och där få hjälp på sitt hemspråk, företagsservice för nybildade företag, att vara en EU-resurs för regionen, en regional riksdagshörna och – inte minst uppskattat – möjligheten att låna ”levande böcker”, vilket innebär att under 45 minuter få samtala med någon med speciell bakgrund eller speciella erfarenheter."
Stadsbibliotekarie Gunilla Konradsson Mortin, Malmö stadsbibliotek
Priset vanns i konkurrens med Stig Roland Rask och Kunskapskanalen.
Allt detta uppsnappat via Svensk biblioteksförenings hemsida - visst är biblioteksverksamheten på frammarsch!
Trevlig helg, och blås inte bort...
24 oktober 2006
California dreamin´
Jag reste som sagt tor till Umeå igår på konsulentträff. Åkte eco-taxi från flygplatsen - mig veterligen finns det inte många sådana i Sverige!
Väl framme väntade ett trevligt gäng med fika (inom parentes var lokalen där fm-fika skulle intas nytapetserad med Josef Frank-tapeter...).Först tog jag miste på sällskap och hamnade bland representanter för Lärarförbundet, men de var inte ett dugg intresserade av mitt sällskap!
Av själva Umeå hann jag inte se mer än en snabb glimt under vår korta promenad till lunchchrestaurangen, men visst, det FINNS björkar.
Det här är väl varken tid och plats att redovisa allt som avhandlades, men det var roligt att få ansikten att associera till och att börja lära känna varandra en smula.
Ja, detta med det personliga mötet blir ofta behållningen på olika träffar och konferenser tycker jag. Det gör det mycket lättare att ta kontakt nästa gång för rådfrågning plus att man får ett hum om vilka som kan vara lämpliga att bjuda in i olika sammanhang.
På väg tillbaka till flygplatsen skymtade jag i ögonvrån bl a Norrlandsoperan och Balettakademin, så även en kort visit kan ge mersmak:-)
Nu tillbaka till skrivbordet...
22 oktober 2006
20 oktober 2006
Kreativ fredag...
Ett begrepp som blir alltmer spritt är Creative Commons.Det handlar om att dela med sig av skyddade verk genom ett licenssystem.Upphovskvinnan/mannen väljer villka rättigheter hon eller han vill behålla och får en licens som passar hennes eller hans önskemål.
Ett annat begrepp som susar runt våra öron idag är Bibliotek 2.0.Biblioteksbladet hade en artikel i ämnet i sitt senaste nummer. (OBS!Länken öppnas som pdf-fil). Bara för att du ska känna dig förvirrad, existerar givetvis ett närliggande begrepp: web 2.0...
I övrigt:På måndag åker jag till Umeå för att delta i en konsulentkonferens där det bl a skall avhandlas medieförsörjningspolicy (vilket ord:-)) i resp län, medieplanering och vi får även en rapport från en nordisk fjärrlånekonferens i Helsingör, arr av NVBF, Nordiske Videnskabelige
Biblioteksforeningers Forbund.
Inledningsvis får vi information om det nationella projektet Bibliotek 24 och om det västerbottniska kommunbibliotekssamarbetet V 8.
Trevlig helg!
19 oktober 2006
Introduktion
Jag försöker balansera mina egna ambitioner och ge mig själv möjlighet att ta in allt det nya och smälta...Inte lätt för en "världsförbättrare":-) men nyttigt.
Igår hade vi sk APT=arbetsplatsträff, och jag kan bl a ge förhandsvinkar om att det kommer att bli två mediedagar under 2007, den ena onsdag 15 mars, den andra tisdag 8 maj. Båda gångerna rör det sig om heldagar, och innehållet blir en förhoppningsvis givande mix av föreläsningar på aktuella teman-inte minst nya format - och workshops/möjlighet till diskussioner.
16 oktober 2006
Välkommen hit!
Fortsättning följer.