Så avslutade Doris Dahlin, organisationskonsult, sitt anförande på konferensen
"Att lyfta blicken och bryta mönster - Metoder för biblioteksutveckling" som gick av stapeln på Kulturhuset i Stockholm igår. Det var en välbesökt konferens med i runda tal ett hundratal deltagare.
Andemeningen med Doris Dahlins uppmaning som jag alltså citerar i rubriken var att för att få igenom dina önskemål på arbetsplatsen, måste du tala om vad du vill, vill du få rätt julklappar-skriv rätt önskelista mao.
Hon talade under en timmas tid på temat "Ordens betydelse", ett anförande som var det som gav mig mest (förutom det faktum att samtliga deltagare fick varsitt exemplar av boken "Att lyfta blicken och bryta mönster", Btj Förlag 2006 - har ni inte läst den, så gör det ögonblickligen!). Huvudtesen var att vi när vi använder samtalet som verktyg måste kunna se skillnaden mellan när vi verkligen samtalar och möts eller när vi bara samtalar "för att fly". Idag förs det för lite viktiga samtal. Vi måste våga ställa viktiga, lite provokativa frågor och följa upp. När vi gör en förändring, vad är det för vits med den? Är det en förändring som gör att vi utför något på ett bättre sätt? Vi behöver våga och vilja förändring, men se upp för snabba lösningar.
När du möter någon i ett samtal, hur kan du minska det "filter" som oundvikligen finns mellan er? Ja, kanske tala om filtret (=stress, oro, trötthet osv) så "spricker trollet".
Det finns också "isberg"= saker som påverkar oss som vi inte visar upp direkt för vem som helst. För att bli trygg med isberget behöver du känna dig bekräftad och lyssnad på.
Doris Dahlin förespråkar en lösningsinriktad kommunikation: Våga se problemen när de finns, titta på verkligheten som den är, men sluta älta = det befäster bara problemen.
Känn hopp till att det går att förändra, samarbeta för att få något mer positivt än det du/ni haft hittills , följ upp och utvärdera.
Varning för isberg, kristallkulor, filter och brist på fördjupning utfärdades.Vi fick också med oss en rannsakningsfråga: Gör vi det vi får lön för att göra?
PS: "När jag dricker te så dricker jag te"(kinesiskt ordspråk), dvs var närvarande ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar