Anns agenda
30 mars 2007
Kontraster
21 mars 2007
Web 2.0
Kia Gumbel från Regionbibliotek Stockholm samt Pernilla Roslund, projektledare för AudioIndex.
Allt fungerade bra, mycket folk som lyssnade och blev inspirerade (förhoppningsvis), men vi missade att fotografera/filma.Desto gladare blev jag när det då damp ner både powerpoint-presentationer och filmklipp från web 2.0-seminariet som hölls i december i Umeå min mailbox.
Här de intressanta klippen:
Örjan Hellström om web 2.0/bibliotek 2.0
Kia Gumbel om RFID på bibliotek
Lars Eriksson om Minabibliotek.se
Gunni Öberg om AudioIndex-det talande biblioteket
Lyssna på min blogg
Klicka här om du vill anmäla intresse!
18 mars 2007
Kulturen 2.0
"Biblioteken
Biblioteken är en del av den kulturella infrastrukturen och dess bokutlåning är central för kunskapsspridningen. Men drift och policy är ingen statlig angelägenhet
utan en principfråga om subsidiaritet. Besluten ska fattas på kommunal nivå.
Utlåningen vid folkbiblioteken har 1998-2005 minskat med tolv miljoner volymer,
vilket talar för reformer:
39. Avknoppning/entreprenader stimuleras i syfte att utveckla verksamheten i friare former, med bibehållet fokus på det skrivna ordet.
40. Inköpspolicyn vid offentliga bibliotek ska vara politiskt balanserad.
41. I skollagen stadgas att den kommunala skolan ska trygga elevernas tillgång till bibliotek.
42. Boklån för barn och ungdom ska vara avgiftsfria. Tillkommande utbud, till exempel film och dataspel, kan av konkurrensskäl avgiftsfinansieras och öka de samlade resurserna."
Studera noga punkt 39 och 40
Subsidiaritet:
Den kortaste sammanfattningen av subsidiaritetsprincipen är att beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Detta innebär bl.a. att staten inte ska lägga sig i beslut som bästa fattas i familjen eller kommunen, men också att vissa beslut behöver och ska fattas på en högre nivå, till exempel frågor om miljö och säkerhet. En viktig del i detta är att en högre nivå inte har rätt att flytta upp beslut till sig själv utan att detta stöds av de underliggande nivåerna samt att det är nödvändigt för beslutets ändamålsenlighet.
Detta är en av grundprinciperna inom såväl kristdemokratin som EU. Inom den katolska läran och subsidiaritetsprincipen ska samhället byggas nedifrån och upp. Man ska ta hand om sig själv och sin familj i första hand och på egen hand, och ta eget ansvar och värna om familjens självständighet. Inom EU ska en åtgärd genomföras på gemenskapsnivå, enbart när genomförandet är mera effektivt än om den genomförs av medlemsstaterna.
Inom Sverige finns inte samma tradition att följa denna princip. Här fattar man så många beslut som möjligt på nationell nivå, för att få likhet mellan regioner. Detta motiveras med att det inte ska vara en nackdel att bo i vissa kommuner och län. Kommuner och län ansvarar för offentliga tjänster som omsorg och sjukvård, men det finns detaljerade nationella lagar om vad som ska finnas och hur det skall gå till.
Från svensk sida har man däremot stött subsidiaritetsprincipen inom EU, bl.a. för att undvika alltför mycket styrning från EU:s sida.
Källa:Wikipedia
09 mars 2007
Politisk balans på biblioteken...
Dessutom (klippt från SVT:s webbplats) :
"Moderaterna lanserar i helgen en kulturpolitisk plattform som bland annat innehåller idén om att biblioteken ska kunna läggas ut på entreprenad och öppnar för möjligheten att ta betalt för vuxnas boklån. Och det här är något som alliansens moderata kulturminister sagt sig vara emot. "
Snaran dras åt.
05 mars 2007
Library Thing igen...
Nu vill jag bara tipsa om en artikel om fenomenet ur NY Times: A Cosy Book Club in a Virtual Reading Room
03 mars 2007
Verkligheten...
Igår, fredag, var jag uppe i Ljusdal för att delta i ett samtal om medieplanering. Bibliotekspersonalen låg nämligen i startgroparna för att medieplanera, och jag skulle bidra en smula med egna erfarenheter. Min uppfattning var att de var så väl förberedda att det i princip bara var för mig att "åka med", och jag var väldigt glad över att få möjlighet att delta, lyssna och komma med en och annan synpunkt. Det slår mig ständigt hur öppen personalen oftast är och beredd att dela med sig av sina resonemang och åsikter och hur mycket man själv kan få ut av detta.
Ingen stod och stampade i farstun för att diktera villkoren för vårt samtal. Ingen stod redo att marschera in på biblioteket och börja riva ut "olämpliga" böcker ur hyllorna.
På kvällen var jag tämligen avslagen i efterdyningarna av en envis förkylning, men satt ändå en stund framför den sk dumburken och fastnade framför ett tv-program (missade tyvärr titeln) som handlade om utsatta bloggare/dissidenter i Egypten. Var får de mod och envishet ifrån? Dumhet, ungdom, idealism? Vi kanske alla borde läsa Handbook for bloggers and cyber- dissidents ? Bara så att vi är redo?
Visst är det en klyscha men jag vill ändå säga:Tänk så mycket vi tar för givet. Det är kanske därför vi har så svårt att ta till oss i vår lilla värld att t ex den fria entrén till våra museer nu i princip är slopad, att Arbetslivsinstitutets bibliotek är nedlagt (själva institutet stängs 1 juli), vuxenutbildningen slaktas bit för bit , det kommer förslag på att En bok för alla skall upphöra med sin vuxenutgivning etc...Det är som att vi inte tror att det händer, eller ännu värre, att vi inte tror att det har någon betydelse.
Jag ser allt detta som konsekventa slag mot vår demokrati och yttrandefrihet, ett steg mot den nattståndna värld där medborgarrätt heter pengar.
Säg gärna emot mig.