Anns agenda

12 augusti 2007

"Framtidens kvinna" - intervju med Lars Forssell

Efter min mamma har jag ärvt 1 ex av Evas kalender från 1951. Det är ohyggligt underhållande att läsa i den lite då och då.

Inleder gör en intervju med Lars Forssell, under rubriken "Framtidens kvinna".
Här några citat:

"En av våra mest lovande unga författare har här många intressanta synpunkter på oss kvinnor.
Lars Forssell har i sitt unga liv haft tllfälle att se den amerikanska civilisationen inifrån, nämligen som studerande vid ett college i mellanvästern under två år."

För undertecknad gav det bl a intressanta inblickar i hur man uppvaktade en flicka the American way:

"...man måste bjuda henne fyra, fem dagar i förväg t ex. Av sina kamrater blir man noga upplyst om att man inte får försöka kyssa en flicka förrän man varit ute tre gånger. "

..."den som inte är gift vid 23 år anses som en hopplös gammal ungmö...det är ett socialt förnedringstillstånd i mycket högre grad än vi kan tänka oss i Sverige."

"Det [äktenskapet] betyder framför allt en erövring av social prestige, ett nödvändigt steg i karriären, och tycks ha mycket litet att göra med verkliga känslor..."

Om Amerika: " Den breda, tunga, oemotståndliga vulgariteten i alla dess livsyttringar är praktiskt taget omöjlig att värja sig mot..."

Om Sverige: "Det är ju t ex utmärkt bra att kvinnor i det här landet har möjlighet och rättighet att ägna sig åt nästan vilket arbete som helst(har man kommit därhän att man diskuterar om kvinnliga präster , då har man verkligen hunnit långt!), men borde man inte nu kunna sluta med att propagera så flitigt för att alla kvinnor skall ha ett yrke utanför hemmet?"

Ang framtidens äktenskap: "Rent praktiskt måste jag nog bekänna mig till den pessimistiska tron, att rymliga våningar är den första förutsättningen för lyckliga äktenskap."

I miss him.

Inga kommentarer: