Anns agenda

17 november 2006

Kraftfält

Hej!
kanske någon undrar var jag hållit hus?
Undertecknad har varit tillbringat två dagar i Uppsala på "Kraftfält 2006 -konferens om flexibel högre utbildning".

Årets teman:
· Breddad rekrytering från antagning till kursbevis
· Lärcentra som vägledare och förmedlare
· Kommunikationsmedia med inriktning på pedagogik och funktion
· Samverkan mellan högskole- och folkbibliotek

Åke Nygren (Kista bibliotek) höll en uppskattad presentation på temat "Studiebibliotekarien och pedagogiken" . Det finns önskemål om att bjuda hit honom.

Själv blev jag fascinerad av bl a Stefan Bedin, Living Lab Västervik som talade om ”Nya lärstrukturer” Living labs sajt och av Johnny Widén, Luleå tekniska universitet som talade om ”Best Practise – nätbaserade möten, då vi testade Marratech, ett webbaserat konferenssystem som inkluderar möjligheten att ses och samtala i realtid och skriva/navigera i ett gemensamt "skrivbord", oberoende av rum. Här finns en Oerhörd potential, inte minst för distansstuderande.
Under seminariet var vi var uppkopplade mot Högskolan i Kalmar, där David Richardson undervisar i engelska.Han berättade bl a att antalet sökande på distans var mångdubbelt högre jfrt med campuskurser.Vi fick också möjlighet att ställa frågor till David och tekniken fungerade alldeles utmärkt.

Thomas Fritz, Umeå Universitet avslutade med ett föredrag betitlat "Homo Zappiens - konsekvenser för högre utbildning?" och inledde med att dödförklara homo zappiens…inte en dag för tidigt, anser jag.Han ville i stället mynta begreppet homo sophiens, alltså slå ett slag för den visa människan som kan fatta omdömesgilla beslut.Vem vill inte räknas dit?:-)
Thomas Fritz är kanske mest känd för Krypin på Lunarstorm - en plats för lärande!


Inga kommentarer: