Anns agenda

10 juni 2007

Litteraturbloggar - flipp eller flopp?

Du missar väl inte artikeln "Bloggare utmanar litterärt finrum" av Lina Kalmteg i SvD idag? Kan tyvärr inte se att den finns ute på nätet (ännu). Refererar den därför här:

I korthet behandlar artikeln rädslan för att bokbloggare på nätet tar över den litterära kritiken.
I USA har tex LA Times skurit ned på bokrecensioner, Atlanta Journal Constitution har dragit in sin bokredaktörstjänst. Även i Sverige har bokbloggarna blivit mer aktiva.

Petra Söderlund, docent i litteraturvetenskap i Uppsala, har granskat litteraturforumen på internet för några år sedan, och tyckte då att de var på en väldigt elementär nivå.

Malte Persson, författare och litteraturkritiker, bloggar även på den " litterata webbloggen " Errata. Han säger i artikeln:" Den traditionella kritiken leder oftast inte till något samtal... Bloggar kan vara ett forum för den fortsatta diskussion som förr i tiden fördes via exempelvis brev eller litterära salonger. "

Annina Rabe, frilansskribent och kritiker i bla SvD, som själv har bloggen Shampoo Rising, konstaterar i artikeln att talet bokbloggar ökar men att kvaliteten fortfarande varierar. Annina Rabe framhåller Martina Lowdens O-tidskrift som hon menar är ambitiös och även kommenterar kulturlivet på ett roligt sätt.


Både Annina Rabe och Malte Persson har svårt att se bloggarna som ett hot mot den traditionella kritiken. Annina Rabe säger bla: " Tyckandet på nätet kan ha en viktig funktion som läsinspiration ".

Anne-Mari Skarp, vd på Piratförlaget är entusiastisk inför utvecklingen läser jag vidare, och hon nämner särskilt Bokhora som startade för ett år sedan. De får t ex recensionsböcker av Piratförlaget och även av andra förlag.

Ja, vad tycker ni alla ambitiösa bibliotekarier som driver litteraturbloggar? Tycker ni att ni på något sätt konkurrerar ut den traditionella litteraturkritiken?

Min egen reflektion är att jag inte hittar en enda hänvisning till de litteraturbloggar som drivs av bibliotekarier, yrkesgruppen som sådan nämns inte i artikeln överhuvudtaget. Jag tror knappast att det beror på bristande insikt i att bibliotekarier bloggar. Vad tror du som läser detta?

Annina Rabe får sista ordet i artikeln:
" En del upplever det nog som skrämmande att alla nu får delta i det litterära samtalet. "

Ja, det är synd om alla sensibla kulturmänniskor som blir störda i sina litterära samtal... Själv är jag lättad över att Annina Rabe inte hör till dem, vilket jag inte hade väntat mig heller efter att ha lyssnat till henne på Solna bibliotek i samband med en träff för det litterära nätverket för skönlitteratur :-)

Bloggar som nämns i artikeln:
Errata
Shampoo Rising
Bokhora
O-tidskrift


PS:
Apropå Bokhora, se också Bookslut

Inga kommentarer: